Zijldijk Energieneutraal! Dat was en is de uitdaging van Willem Schaap. En van de Vereniging Dorpsbelangen Zijldijk.

Toen Willem Schaap in 2005 in Zijldijk in de gemeente Loppersum ging wonen, werd hij vrij snel benaderd door Dorpsbelangen. Dat was het begin van een gezamenlijke uitdaging. Studenten van de Hanzehogeschool kregen de opdracht om te onderzoeken, wat de beste wijze was om in Zijldijk energie op te wekken. Zo bleek het dorp tussen de sluizen niet geschikt voor een efficiënt warmtenetwerk. Dè uitkomst bleek een biovergister. Gasterra heeft Dorpsbelangen Zijldijk een duurzaamheidsprijs van € 25.000,- toegekend voor het realiseren van het initiatief, om energieneutraal dorp te worden. De Provincie verleende € 40.000,- subsidie voor een onderzoek door een ingenieursbureau. Dat kwam er, maar uiteindelijk werd het plan toch door de overheid afgewezen. Het zou niet in het polderlandschap passen… Zowel Schaap als een aantal andere bewoners, allen actief bij Dorpsbelangen, hebben vooral veel van dat project geleerd.

In september 2015 is energie-coöperatie ‘Zonnedorpen’ opgericht voor de dorpen ‘t Zandt, Zijldijk, Zeedijk en later ook Leermens, Garsthuizen en Godlinze. Op dit moment staat de teller op 55 leden. “De meeste zijn, net als ik, praktische ideologen”, aldus Schaap. “Wij willen zien en merken dat er iets gebeurt.” Met resultaat, want onlangs is vergunning verleend voor hun postcoderoos-initiatief in ’t Zandt. Er komt een veld met 1500 zonnepanelen voor de dorpen rond postcode 9915. Schaap: “We willen lokale energie voor iedereen bereikbaar maken. Ook voor mensen met een kleine beurs. De coöperatie sluit een lening af en draagt zodoende het risico. De financiers zijn een aantal leden van de coöperatie, een bank en de provincie. Omdat we naar een duurdere toepassing van de panelen zijn gegaan -op de grond in plaats van een dak- vragen we de NAM ook om een bijdrage. Onze eigen energie kost straks slechts 17 cent per KWh. Dat krijg je nergens goedkoper! Ook voor de lokale MKB-ers is het interessant om mee te doen.”

Meedoen kan door voor € 10,- lid te worden van de coöperatie ‘Zonnedorpen’ en hier het formulier in te vullen.

Zelf heeft de familie Schaap zonnepanelen, een zonneboiler met heatpipes (voor het tapwater en de vaatwasser), isolatieglas, spouw-, dak- en vloerisolatie en overal ledverlichting. Schaap: “Energiebesparende maatregelen nemen is een plicht ten opzichte van kinderen en kleinkinderen. De terugverdientijd mag nooit het enige argument zijn, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen.”