Paul uit Pekela vindt het belangrijk dat besparende maatregelen door lokale ondernemers worden uitgevoerd

Paul Inklaar is een van de mede-oprichters van Coöperatie Pekela Duurzaam U.A. Na een gemeentelijke zonnepanelenactie wilden een paar enthousiastelingen meer vaart maken met het verduurzamen van hun gemeente Pekela. Belangrijk element was én is: de besparende maatregelen moeten door lokale ondernemers worden uitgevoerd. Er zijn genoeg vakmensen in de regio. De coöperatie is lid van de plaatselijke ondernemersvereniging.

De Provincie subsidieerde de oprichting van de coöperatie. Ze zijn ondertussen aangesloten bij GrEK en NLD, actief in het project ‘Boven Pekela Energieneutraal’ en twee Buurkracht-buurten. Inklaar over het Energieloket: “Een goed initiatief, dat zinvolle informatie biedt. Er mag wel meer aandacht worden besteed aan lokale ondernemers. Dat vinden we hier belangrijk.” Op de plaatselijke jaarmarkt, op de Schutsemarkt en op door hen georganiseerde energiemarkten bemensen de leden van de coöperatie een informatiestand om de Pekela’s te informeren.

Waarom Inklaar zich zo actief inzet voor duurzaamheid? “Ik ben geïnteresseerd in wel en wee van de wereld. En wil een betere wereld achterlaten voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik vind het belangrijk dat je je laat informeren over nieuwe ontwikkelingen. En die deelt met anderen. Vertelde ik als docent schei- en natuurkunde mijn leerlingen vroeger over de werking van een koelkast: nu behandelen we ook de warmtepomp!”

Zelf heeft hij zonnepanelen, een HR-ketel en muur-, dak- en vloerisolatie. Het glas van de ramen is tijdens een buurtinitiatief vervangen door HR++. Dat gebeurde naar aanleiding van een warmtescan. Door een gezamenlijk antennesysteem was er al contact met buurtgenoten en zo hebben ze ook geregeld dat het glas van meerdere woningen is vervangen. Inklaar’s allernieuwste aanwinst is een warmtepomp. Die moet nu z’n werk gaan doen!

De leden van de coöperatie zitten niet stil. Zo willen ze met het postcoderoos-project ‘Zonnecollectief Coöperatie Pekela Duurzaam’ 250 panelen op het dak van de sporthal realiseren. Alle gebruikers -(sport)verenigingen en maatschappelijke instellingen- kunnen daar hopelijk straks van profiteren. En wat begon met het idee om zes woningen van woningcorporatie Acantus te verduurzamen, is uitgegroeid tot een buurtinitiatief. Particuliere woningeigenaren in dezelfde wijk kunnen tegen hetzelfde, gunstige tarief ook aanhaken. Met dezelfde aannemer als uitvoerder. Paul: “Het is mooi om te zien dat de woningeigenaren nu willen meedoen. Die buurt wordt de derde Buurkracht-buurt in Pekela.”

Meer informatie:

https://buurkracht.nl/buurten/pekela-noord-oude-pekela

http://info24000.wixsite.com/pekeladuurzaam

https://www.facebook.com/pekela.duurzaam/