Michiel over de bespaartest

Michiel is klein begonnen en kreeg toen de smaak van energie besparen te pakken. “Van besparen krijg je energie, dat heb ik echt gemerkt. We hebben jaren geleden de afweging gemaakt: gaan we verhuizen of investeren. We hebben voor het laatste gekozen, dubbele beglazing aangebracht en zonnepanelen geplaatst. Met deze investeringen hebben we de jaarafrekening kunnen halveren. Dat smaakt dan toch naar meer!”

“Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid kan via de bespaartest op een laagdrempelige manier kennismaken met het besparen van energie. Zo leer je dat een beter milieu echt bij jezelf begint. Wij zijn thuis ook klein begonnen: we hebben alle gloeilampen vervangen door LED-lampen. Een gemakkelijke ingreep die je veel geld kan besparen. Want uiteindelijk is het rendement toch het meest doorslaggevende argument.”

De plannen van Michiel zijn inmiddels een stuk groter: “Ik hoop meer bewoners in onze buurt om te krijgen voor het idee dat we onze eigen energievoorziening kunnen verzorgen. Ik wil samen met mijn buren een eigen coöperatie op kunnen richten. Dan zijn we volkomen onafhankelijk van de grote energieleveranciers. De meeste bewoners willen hun investering terugzien. Nou, dat zien ze ook. In het feit dat ze groene energie gebruiken, onafhankelijk zijn en een vaste lage prijs betalen. Ik heb gemerkt dat mensen in de huursector zich buitengesloten voelen en het idee hebben dat ze geen stem hebben in de keuze voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Met de coöperatie hoop ik ze een stem te geven.”