Hans de Vries uit Groningen wilde iets doen om zijn aardgasverbruik omlaag te brengen.

Wat kun je als burger doen om de provincie Groningen een stukje veiliger te maken? Minder Gronings aardgas gebruiken natuurlijk! Hoe? Met bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. Lees hier het verhaal van Hans de Vries uit Groningen.

Vanuit zijn hoekwoning in de wijk Beijum kijkt hij uit over de weilanden met Schotse Hooglanders en de Kardingerplas. “Het is hier prachtig wonen. Dat wil ik graag zo houden, net als andere Groningers. De laatste jaren is dat helaas niet zo vanzelfsprekend meer met de ellende van de aardbevingen in de regio. De enige manier om die aardbevingen te voorkomen is door minder Gronings aardgas te gebruiken.”

42% minder gas

“Het verduurzamen begon voor mij enkele jaren terug met een verbouwing. Vanuit het budget voor de verbouwing was wat geld overgebleven. Toen heb ik de rest maar gewoon geïnvesteerd in het verbeteren van m’n huis. De vorige bewoners hadden al wat gedaan aan de isolatie, maar toch heb ik daar nog wat extra in geïnvesteerd. Ik heb bijvoorbeeld de vloer en de muren laten isoleren. Op het dak heb ik toen zonnepanelen laten plaatsen. Als je dan ziet dat je op zonnige dagen meer opwekt dan je gebruikt, is dat echt kicken.”

“In de Buurkrachtwijk van m’n werk werd een lezing gehouden over hybride warmtepompen. Dat leek me wel een goeie investering, zeker omdat er verteld werd dat je er tot ongeveer 50% op gas mee bespaart. Tot nu toe bespaar ik 42% op mijn gasverbruik. Uiteindelijk kan mijn hybride warmtepomp net uit, maar het gaat er mij vooral om dat ik duurzaam stook en wat goeds doe voor Groningen. Dat vind ik pas echt gaaf.”

Niks te klagen

“Er is bij ons altijd wel iemand thuis. Twee pubers in huis betekent over het algemeen ook dat er flink gestookt wordt. Dat is bij ons niet anders. Het comfort is nog steeds hetzelfde als voordat we een hybride warmtepomp in huis hadden. En ook het water voor het douchen wordt net zo snel warm als voorheen met onze HR-ketel. Daarover niks te klagen dus.”

Is er ook iets om rekening mee te houden als je een warmtepomp neemt? “Ja. De kast met de ventilator erin die buiten staat maakt geluid. Ik heb er bewust voor gekozen om hem niet op het dak te plaatsen in de buurt van de slaapkamers, maar aan de buitenmuur van de bijkeuken. Ik hoor hem nu alleen als ik ’s avonds thuiskom van het werk, maar dat valt allemaal wel mee. In de zomer staat de buitenunit uit en met dit weer ga ik toch niet buiten zitten.”