Eind september draaide hij zijn gaskraan dicht. Naar dat moment heeft Paul Joosten toe gewerkt. Zijn huis aan de Zuidwending is fossielvrij!

De studiekeuze van zoonlief was reden voor de familie Joosten om in 2012 vanuit de Randstad naar het noorden te verhuizen. De vorige eigenaar van de rentenierswoning uit 1905 had met isolerende maatregelen -overal HR++ glas, een extra spouwblad met wat isolatie voor de steens buitenmuren en gedeeltelijke dakisolatie- het energielabel van de woning al verbeterd tot C. Bijna B zelfs! Dat was een stimulans. “Ik ben techneut en geïnteresseerd in nieuwe technieken. We hebben hier behoorlijk verbouwd en toen meteen een gecertificeerd bedrijf de vloeren en spouwen (verder, want de oude isolatie was maar 2cm dik) laten isoleren met pur.” Daardoor ging het gasverbruik van 3700 naar 1900 m3. Die investering is in vier jaar terugverdiend. In de tuin ligt een klein zonnepark, met 24 zonnepanelen. Hij heeft zelf een houtgestookt fornuis op de cv-installatie aangesloten, waardoor het gasverbruik drastisch daalde. Tot voor kort was dat nog maar 120 m3 per jaar, alleen gebruikt voor sanitair warm water. Ook dat wordt nu elektrisch verwarmd en zodoende kon de gaskraan definitief dicht. Op 20 september heeft de netbeheerder de gasmeter afgesloten en daarmee woont hij aardgasvrij. Het overschot aan elektriciteit verkoopt hij aan een -zorgvuldig geselecteerd- energiebedrijf. De schuur is voorzien van 65 m2 groen dak.

Paul Joosten deelt zijn kennis graag met anderen. Hij krijgt regelmatig de pers en andere geïnteresseerden over de vloer. Hij doet mee aan de duurzame huizenroute en won in 2014 de publieksprijs ‘Het beste, leukste, aansprekendste, energieneutrale huis van Nederland’ van Huis vol Energie. Zodoende is iedereen welkom om te kijken en van hem te horen hoe hij zijn woning fossielvrij heeft gemaakt. Joosten: “Ik heb de opvatting: begin bij jezelf en geef het door aan anderen. Dat deden mijn ouders ook al. En als scout is dat ook mijn levensinstelling. Praktisch: energiebesparende en opwekkende aanpassingen aan je woning hoeven echt niet ingewikkeld te zijn en verdienen zichzelf dubbel en dwars terug.”

Joosten is actief betrokken bij het dorpsleven en is een van initiatiefnemers van de Buurkracht buurt ‘Ommelanderwijk-Zuidwending’. Ook heeft hij zich aangemeld als ambassadeur voor Energieloket Groningen. Op bijeenkomsten van beide organisaties geeft hij af en toe presentaties over zijn resultaten, om anderen te stimuleren.

Het volgende project staat alweer op de rails: regenwater hergebruiken. Afkoppelen en opslaan in een opslagruimte onder de schuur. Voor het doorspoelen van het toilet, de vaatwasser en de tuin. Bovendien zijn er plannen om ook 82 m2 groen dak op zijn huis te leggen. En van de overgebleven appels van zijn bomen maakt hij chips.

Paul Joosten is te bereiken en volgen via deze website  van de duurzame huizenroute.