Anne uit Zuidwolde zoekt een geschikt dak om zonnepanelen op te leggen

Eigenlijk is ze al heel lang bewust met het milieu bezig. Anne van der Wal groeide op in de zeventiger jaren. Een periode van –zoals ze het zelf noemt- het ‘opnieuw beginnen’. In die tijd kocht ze lokaal voedsel, vanwege de kleinere kringloop, en werd vegetariër. Het is dus niet zo gek dat ze dit jaar, na haar bezoek aan de informatieavond over de postcoderoos-regeling, ‘ja’ zei op de vraag of ze bestuurslid wilde worden van ‘Energiecoöperatie DURABEL Zuidwolde’.

Onlangs organiseerde de coöperatie haar eerste ledenvergadering in dorpshuis De Kern. Er kwamen 17 inwoners. Teleurgesteld door de opkomst is ze niet: “De mensen diè er waren, zijn enthousiast. Op dit moment zijn er 40 leden, bijna evenveel mannen als vrouwen. We zijn begonnen met het verspreiden van een huis aan huis enquête om een nulmeting te doen en om de interesse voor energiethema’s te peilen. We kregen maar een klein percentage retour. Dat viel me wel wat tegen. Ik ben een idealist en had het positiever ingeschat.”

De leden van de coöperatie gaan vanaf nu iedere twee maanden een informatieavond over een energie-thema organiseren, zoals alternatieve warmtebronnen. Uit de retour ontvangen enquêtes blijkt dat men vooral geïnteresseerd is en het scannen van warmtelekken, dus daar gaan ze mee aan de slag. Ze willen die warmtescans gaan uitvoeren met de hulp van de straatverenigingen in Zuidwolde.

“Voor de Postcoderoos-regeling hebben we nog geen geschikt dak gevonden. Op het een bleek asbest te liggen en van een ander dak bleek de constructie niet sterk genoeg.” En toen ze een boer met een geschikt dak dachten te hebben gevonden, bleek dat Friesland Campina hun eigen leveranciers (dus de boeren) nu een heel aantrekkelijk aanbod doet om zonnepanelen op hun daken te leggen. Anne vindt dat geweldig, alleen gaat wel het ten koste van hun plan voor dat specifieke dak. Er zijn zeker een aantal alternatieven om nader te onderzoeken, zoals een zonneveld op een weiland of panelen op het talud langs de Eemshavenweg.

Haar eigen huis dateert uit ongeveer 1870 en is daarom best lastig om te isoleren. De vorige eigenaar had de vloer en het dak al met steenwol geïsoleerd. Bijna alle ramen zijn voorzien van isolatieglas; de ramen op de verdieping met HR+++ glas (gefinancierd door middel van de Waardevermeerderingsregeling). Volgens Anne kun je ook simpele dingen doen om energie te besparen, zoals in de winter de gordijnen sluiten. Haar dak is niet geschikt voor zonnepanelen, daarom wil ze graag meedoen aan de postcoderoosregeling. “Er moet nog een oplossing worden gevonden voor het dichten van het gedeeltelijk open plafond naar de verdieping, zònder het daglicht dat door de dakramen binnenkomt te missen. En bij voorkeur alleen afsluitbaar tijdens de winter, omdat dan alle warmte naar boven verdwijnt. De vraag is op welke manier dat kan worden gerealiseerd. Daarom laat ik me adviseren door verschillende energie-adviseurs.”