Als de stroom uitvalt brandt het licht alleen nog bij Gert uit Opende!

Zestien jaar wonen ze nu in de boerderij uit 1916. Vrijwel alles in de woning werd verbouwd, inclusief de voormalige stallen. De vloeren zijn geïsoleerd en de halfsteens muren werden geïsoleerd met een spouw van 10 centimeter plus een voorzetwand van nog eens 10 centimeter. In de schuur zit daar nòg eens 10 centimeter Yton (steen) in plaats van gips tegenaan. Binnenkort worden de laatste kozijnen vervangen en komt ook daar HR++ glas in.

Alle technische, energiebesparende maatregelen heeft Gert van Werven zelf ontworpen en geïnstalleerd. En dat is niet zo vreemd als je ICT-architect bent. Dat scheelt natuurlijk extra kosten, maar hij vindt het vooral een uitdaging om technische systemen te bedenken en ze toe te passen. Alles is trouwens uitgevoerd in overleg met de installateur, die ook betrokken was bij de verbouwing.

De 87 zonnepanelen, die verdeeld zijn over drie daken, leveren samen ongeveer 20.000 Wattpiek op. Die hoeveelheid stroom zou op het piekmoment de netzekeringen opblazen, ware het niet dat een deel van de panelen is aangesloten op accu’s. Met de opgeslagen stroom laadt hij de auto op. De installatie werkt als UPS (Uninterruptable Power Supply) en het overschot wordt, indien mogelijk, naar het net teruggeleverd.. Ze zijn voor een groot deel self-supporting. “Bij stroomuitval brandt alleen bij ons het licht nog!” Verder hebben ze voor een deel een eigen gasvoorziening (propaan) en een eigen waterbron van 28 meter diep, waarbij het opgepompte water door middel van een eigen systeem wordt gezuiverd. “Energie besparen en opwekken is goed voor het milieu, maar ook ‘voor de portemonnee”, aldus Gert, die ook raadslid van de gemeente Grootegast is.

Waarom hij zoveel techniek in huis heeft? “Ik probeer de dingen gewoon innovatief aan te pakken.” Of hij nog verder gaat, bijvoorbeeld met een windmolen, weet hij niet. Hij is zeker geïnteresseerd in windenergie, maar in zijn woonomgeving is geen zoekgebied en de molen mag niet hoger zijn dan 15 meter. Bovendien is de huidige energie-opbrengst al op zijn piek. Dus dan zou hij weer iets nieuws moeten bedenken om die windenergie op te slaan. Ze leveren al terug aan de netbeheerder.

De zonnepanelen komen van verschillende leveranciers. “Ik heb gewoon de goedkoopste op internet uitgezocht. In de basis leveren ze namelijk allemaal 250 Wattpiek. Trouwens, in Duitsland is een proefveld, waar je kan zien hoe de panelen van de verschillende merken het doen. Kijk maar eens op www.zonnepanelen.net/photon-zonnepanelen-test/  Nog een tip: onderhoud de panelen, met name als ze vrij plat liggen. Houd ze schoon, dat kan gewoon met een natte borstel. Verwijder het mos aan de onderkant (geeft schaduw), de vogelpoep, het stof en niet te vergeten: de sneeuw…

Indien er techneuten zijn, die met betrekking tot het ontwikkelen van energiezuinige installaties, een keer met Gert van gedachten willen wisselen, neem gerust eens contact met hem op via [email protected]

Gert v Werven_h_1-2