Waarschijnlijk maakt u voor het verwarmen van uw huis en water gebruik van een CV-ketel, een betrouwbaar systeem waar u vaak geen omkijken naar hebt. Tot het moment komt dat de ketel aan vervanging toe is, gemiddeld na 15 jaar. U wilt dat moment voor zijn en een duurzame keuze maken? Denk dan eens aan een warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp verwarmt u uw huis op een duurzame manier en bespaart u tot wel 60% op uw
stookkosten. De hybride warmtepomp is de opvolger van de HR-ketel: een combinatie van een gasketel en een warmtepomp. Hiermee combineert u dus het beste van beide werelden. Echt een verwarmingssysteem van de nieuwe generatie dus.

Hybride warmtepomp
Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp uw huis met behulp van warmte uit de buitenlucht. Maar als het op koude dagen goedkoper of milieuvriendelijker is om met de ketel te verwarmen, neemt die het automatisch over. Warm water wordt altijd met de ketel verwarmd, zodat er steeds snel heet water uit de kraan komt.

All electric warmtepomp
Heeft uw woning een energielabel A? Dan is het tijd om voorgoed afscheid te nemen van uw gasverbruik met een elektrische warmtepomp! Deze warmtepomp haalt met elektriciteit warmte uit de buitenlucht voor het verwarmen van uw huis. De elektrische boiler zorgt ervoor dat u altijd warm water heeft.

Bij een hybride warmtepomp verwarmt u voor een groot gedeelte elektrisch en bij een all-electric warmtepomp volledig elektrisch. U bespaart daarmee flink op uw gasrekening, maar u verbruikt wel meer elektriciteit. Deze elektriciteit kunt u goedkoop opwekken met zonnepanelen. Hierdoor verwarmt u nog een stuk voordeliger en duurzamer. Zonnepanelen hebben namelijk een rendement van 6%!

Plaatsing buitenunit
Een buitenunit van een warmtepomp maakt een klein beetje geluid. Het is dus belangrijk dat er bij de installatie extra aandacht wordt besteed aan hoe die geplaatst wordt en waar. Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden.

Plaats bijvoorbeeld de warmtepomp liever niet aan (of tegen) een gevel met daarin een slaapkamerraam. Als dit niet anders kan, probeer dan de volgende richtlijnen te volgen:

  • Probeer minimaal 5 meter afstand te houden tussen de
    buitenunit en het slaapkamerraam.
  • Plaats de buitenunit niet haaks op de gevel

Bij plaatsing van de buitenunit op een plat dak zijn er de volgende richtlijnen:

  • Plaats de buitenunit niet op een plat dak met een houten constructie. Een constructie van beton of staal is geen probleem.
  • Om resoneren te voorkomen plaats de buitenunit niet in het midden van het dak, maar zo veel mogelijk aan de rand.
  • U kunt ook trillingsmatten of trillingsrubbers plaatsen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de warmtepomp hangend wordt geplaatst.
  • In sommige gevallen kunt u de buitenunit in een suskast plaatsen. Hiermee heeft u de helft minder geluid!

Suskast voor de buitenunit van de warmtepomp.

Op de website van Milieucentraal leest u hier meer over warmtepompen.