Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat u eerst veel geld moet investeren. Deuren in huis dichtdoen, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en apparaten niet op stand-by laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het aanzienlijk op uw energierekening. De energierekening bestaat voor ruim 40 procent uit verwarmingskosten. Alle apparaten en verlichting in huis zorgen samen voor 30 procent van uw energierekening. Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit, waarvan het meeste warm water is om te douchen. De vaste kosten voor uw aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn slechts 14 procent van de energierekening. Ontdek op deze pagina bespaartips die niet veel geld kosten.

Verwarming
Met tien makkelijke tips verwarmt u uw huis zonder te verspillen. Het kost u niets extra’s, u hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als u thuis bent een graadje lager en ’s nachts op 15 graden als u nog een cv-ketel hebt.

 1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent. Hiermee bespaart u gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger van een paar euro gaan deuren automatisch dicht.
 2. Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 100 euro per jaar. Maar heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Daarmee bespaart u 90 euro per jaar. Als u bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Of trek een trui aan.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaart u gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 5. Verwarm uw slaapkamer niet. Daarmee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik warmt u uw bed lekker op.
 6. Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden zet, bespaart u gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.
 7. Vaak kunt u prima de aanvoertemperatuur van de cv-ketel verlagen van 80 naar 60 graden. Dat scheelt veel energie.
 8. Voorzie de cv-buizen van buisisolatie in overwarmde ruimtes. Vaak is de ruimte waar de cv hangt niet verwarmd.
 9. Breng tochtstrips aan bij deuren en ramen waar het in de winter merkbaar tocht.
 10. Overweeg radiatorfolie als er veel warmte via de muren naar buiten gaat.

Apparaten en verlichting
Ga energiezuinig om met apparaten en verlichting en maak bewuste keuzes bij de aanschaf van nieuwe apparaten en lampen. Dan kunt u veel op uw energierekening besparen. Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.830 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo’n 620 euro (prijspeil 2019). Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, mensen hebben er steeds meer. 13 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Hier vindt u handige tips om te besparen op elektriciteit voor apparaten en verlichting.

 1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit in plaats van stand-by.
 2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat u niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label.
 3. Heeft u een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima.
 4. Met de was kunt u ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang de was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
 5. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kunt u flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
 6. Benut daglicht optimaal door de gordijnen op te doen en doe lampen uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

Warm water
Lees hieronder tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt uw energierekening en de milieubelasting.

 1. Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of coach die u helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels komt het woord ‘spaardouche’ nauwelijks voor. Let daarom op de verpakking van de douchekop. Daarop staat vaak het waterverbruik vermeld.
 3. Installeer thermostaatkranen in huis. Dan is het water sneller op de gewenste temperatuur.
 4. Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.
 5. Overweeg een doorstroombegrenzer op de kranen.

Bron: Milieucentraal