Heel veel mensen zijn thuis al bezig met energiebesparing. Daar zijn verschillende redenen voor. Omdat dat geld bespaart, omdat de woning comfortabeler wordt, maar ook omdat het beter is voor het klimaat om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Daarnaast willen veel mensen minder of geen aardgas meer gebruiken vanwege de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Aardgasvrij gaan wonen is een hele verandering. Maar een paar dingen blijven hetzelfde: u houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Hoe zit het met uw situatie? Wat is er nodig om uw woning aardgasvrij te maken?
Overschakelen naar aardgasvrij heeft gevolgen voor de manier waarop u uw huis en tapwater verwarmt en de manier waarop u kookt. Lees hieronder wat er in uw huis nodig is om aardgasvrij te wonen:

1. De basis: goede tot zeer goede isolatie
Aardgasvrij wonen begint bij dat u uw huis (beter) gaat isoleren. Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Check dus de isolatie van uw vloer, muren en dak en het type glas van de ramen. Verbeter deze zaken indien mogelijk. Soms is “zeer goede isolatie” niet of lastig te realiseren: doe dit dan zo goed mogelijk.

2. Ventilatie met warmteterugwinning
Wanneer uw huis goed geïsoleerd is heeft u goede ventilatie nodig voor een gezonde binnenlucht. Dit kan op een natuurlijke manier, dus via raampjes en roosters. Maar in de winter komt er dan koude lucht het huis binnen. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uit gaat gebruiken om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Zo heeft u met weinig extra energie toch gezonde lucht in huis.

3. Koken met inductie
Voor koken is er al jaren een aardgasvrije oplossing: elektrisch koken met een inductiekookplaat. Dat is de zuinigste manier om elektrisch te koken. Bovendien is het veiliger dan een gasvlam, wordt de pan sneller warm, komen er geen verbrandingsgassen in huis en is het makkelijk schoon te houden.

Kijk hier voor een lokaal initiatief in Groningen dat samen bezig wil met koken op inductie.

4. Uw huis verwarmen zonder aardgas
In plaats van de cv-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden om uw huis aardgasvrij te verwarmen, de een duurzamer dan de andere.

Bijvoorbeeld met een volledig elektrische warmtepomp (per woning of samen met een blok huizen) of een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een kleine elektrische warmtepomp samen met een hr-ketel. Dit is duurzaam als het aardgas vervangen wordt door groen gas.

Wilt uw weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Ga hier naar de advieshulp van Milieu Centraal over de aanschaf van een warmtepomp.

Bekijk hieronder het filmpje over Majanne en Gerard over hun warmtepomp. Zij wonen nu aardgasvrij.

Bijna de helft van uw energiekosten voor warm water kunt u besparen door te kiezen voor een zonneboiler. Deze kunt ook combineren met uw huidige cv-systeem. Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt namelijk nooit op, en bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij.

Andere manieren van verwarmen zonder aardgas zijn een warmtenet (stadsverwarming), waar uw woning op is aangesloten. Uw gemeente kan u vertellen of er plannen voor een warmtenet in uw wijk of dorp zijn.

Daarnaast is het in bepaalde situaties duurzaam om uw woning te verwarmen met infraroodpanelen of een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout. Er zijn verschillen van inzicht over de vraag hoe duurzaam hout als energiebron is. Het maakt daarbij uit waar het hout vandaan komt. Worden er bomen voor gekapt, of gaat het om resten die niet op een andere manier gebruikt worden? Daarnaast is er discussie over de wenselijkheid van dit soort ketels in woonwijken omdat ze nogal wat schadelijk fijnstof produceren.

Als u gasvrij wilt wonen moeten waarschijnlijk ook uw radiatoren (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lagetemperatuur-verwarming.

Met de aanschaf van een warmtepomp of infraroodpanelen gaat uw gasverbruik omlaag of naar nul. Uw elektriciteitsverbruik gaat echter omhoog doordat deze installaties stroom verbruiken. Met zonnepanelen kunt u zelf de energie opwekken die u nodig hebt. Kijk op de Zonnekaart of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat ze opbrengen.

Huurwoningen
Woont u in een huurhuis, dan is de isolatie en verwarming van de woning een zaak van de woningcorporatie of verhuurder. U kunt wel – eventueel via uw huurdersvereniging – meepraten over het warmteplan voor uw wijk. Tip: gaat u als huurder een nieuw kooktoestel kopen, denk dan aan een (elektrische) inductiekookplaat. Tips om uw energieverbruik omlaag te brengen vindt u hier.

Aardgasvrije nieuwbouw
Wanneer u na 1 juli 2018 een nieuwbouwwoning laat bouwen, wordt deze niet meer aangesloten op het aardgasnet. Bij nieuwbouw moet u dus rekening houden dat u zonder aardgas moet koken en uw huis en tapwater moet verwarmen. Hier vindt u per type woning een overzicht van de mogelijkheden. Over isolatie en ventilatie hoeft u zich geen zorgen te maken, nieuwe woningen moeten wat dit betreft voldoen aan de strenge eisen in het Bouwbesluit.

En dan nu: aan de slag!

Waar moet u beginnen?
Met dit handige stappenplan van Milieu Centraal maakt u uw huis in 6 stappen aardgasvrij!  Wilt u samen met anderen aan de slag om uw woning aardgasvrij te maken, kijk dan hier voor lokale initiatieven bij uw in de buurt.

Waar betaalt u het allemaal van?
Kijk op onze keuzehulp van welke subsidies en financieringsregelingen u gebruik kunt maken.

Wie gaat het bij u uitvoeren?
Kijk hier voor betrouwbare bedrijven bij u in de buurt.

Inspiratie
Laat u inspireren door bewoners die al aardgasloos wonen.
Bekijk hieronder een video over waarom Rein en Esther uit Groningen gekozen hebben voor een warmtepomp.