Klimaatverandering is echt

02 maart 2016

Leonardo DiCaprio heeft een Oscar! Geen nieuws dat u verwacht op deze plek, maar waarom dan wel? Omdat DiCaprio zijn dankwoord aangreep om te waarschuwen voor klimaatverandering, bekijk het hier terug. Zo zei hij: “Klimaatverandering is echt, het gebeurt nu. Het is de meest urgente bedreiging waar ons hele soort voor staat.” Hij heeft natuurlijk gelijk, ons klimaat is aan het veranderen en dat heeft grote gevolgen voor ons leven en voor dat van onze kinderen en kleinkinderen. Een grote uitdaging is ons energieverbruik, dat is te hoog en fossiele brandstoffen raken op. Dus wat kan je daar nou tegen doen? Wij zetten een aantal maatregelen voor je op een rij:

Energie besparen
We vroegen eens op straat: “Waar denk je aan bij energiebesparing?” Veel voorbijgangers dachten gelijk aan duurzaam energie opwekken met zonnepanelen en windmolens en minder aan besparen. Energie besparen doet u door uw huis te isoleren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook een flinke maandelijkse besparing op en een comfortabele woning. Door uw vloer te isoleren heeft u ’s winters lekker warme voeten. Isoleert u het dak? Dan blijft de warmte ’s winters binnen en zomers buiten. En wist u dat spouwmuurisolatie het snelste is terug verdiend?

Duurzaam verwarmen
Veel mensen dat ze voor energiebesparing ook veel moeten inleveren, korter douchen en de verwarming zo laag dat je met een dikke deken op de bank moet ’s avonds. Het kan ook anders, door uw huis energiezuiniger te verwarmen. De meest voorkomende is een nieuwe hoogrendementsketel. Deze is eenvoudig te installeren in bestaande centrale verwarmingssystemen. U kunt ook voor een duurzaam nieuw systeem kiezen, dat is nu extra voordelig door de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Koopt u een warmtepomp, zonneboiler, biomassa-installatie of pelletkachel? Dan vergoed de overheid een deel van het aankoopbedrag.

Duurzaam verlichten 
Heeft u nog gloeilampen in huis? Ledlampen zetten een veel groter deel van de elektriciteit die ze verbruiken om in licht. Daardoor kunt u met het vervangen van oude lampen door energiezuinige lampen tot wel 80% aan elektriciteit besparen! En het veelgehoorde tegen argument dat led-verlichting lelijk is gaat ook niet meer op, ze zijn er tegenwoordig in vele kleuren, soorten en maten.

Zelf opwekken
Verbruikt u al weinig energie? Dan zelf duurzame energie opwekken de laatste stap voor een beter milieu. Een windmolen in uw achtertuin is misschien wat rigoureus, maar steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Met de zonatlas ontdekt u snel of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Door zonnepanelen op uw dak te laten installeren wekt u zelf uw elektriciteit op. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van.

Weten welk van deze maatregelen past bij uw situatie? Ontdek het met onze quickscan!

klimaatverandering