Help! Mijn spaargeld slinkt!

03 februari 2016

Ongeveer 60% van de Nederlanders heeft meer dan € 2.000,- spaargeld. Een deel van hen gebruikt dit spaargeld puur als buffer; voor als er iets kapot gaat en vervangen moet worden. Er zijn ook veel mensen die het spaargeld niet direct als buffer nodig hebben, maar het geld gebruiken als ‘appeltje voor de dorst’.

Vroeger was de spaarrente zo hoog dat u met sparen geld kon verdienen. Maar iedereen met spaargeld weet inmiddels dat de rente op de bank al jaren erg laag is. Daarnaast merken we allemaal dat we steeds minder kunnen kopen voor ons geld. Dat noemen we inflatie. En twee jaar geleden gebeurde er iets bijzonders: de spaarrente en inflatiecijfers kruisten elkaar. Sindsdien wordt het spaargeld iedere dag minder waard!

Huishoudens met meer dan € 20.000,- spaargeld hebben een luxeprobleem: zij betalen ook nog eens vermogensrendementsheffing. Hun spaargeld slinkt dubbelop. Wat kunt u hier nou aan doen? Hoe kunt u toch rendement op uw spaargeld vinden?

Investeren in energiebesparing
Stichting Milieu Centraal, de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over milieu en energie, heeft het rendement van een investering in isolatie, HR++ glas en zonnepanelen doorgerekend. Uit dit onderzoek blijkt dat als u de maandelijkse besparing door spouwmuurisolatie op de bank zet, u na 25 jaar een rendement hebt, dat vergelijkbaar is met 12% spaarrente.

Rendement_milieucentraal

Voor zonnepanelen valt het rendement lager uit, maar het is nog altijd 6%. Dat komt doordat de besparing op elektriciteit minder oplevert dan op verwarming. Bovendien moeten zonnepanelen onderhouden worden.

De spouwmuurisolatie heeft zich na 4 jaar terugverdiend; de zonnepanelen na 11 jaar. Na deze periode wordt er elk jaar verdiend.

In een grafiek ziet de investering in zonnepanelen er als volgt uit. De knik in de grafiek laat zien dat u na 10-12 jaar moet investeren in een nieuwe omvormer.

vergelijking rendement

Subsidie dus niet nodig!
Zoals u kunt lezen is subsidie voor energiebesparing dus eigenlijk helemaal niet nodig. Energiebesparing kan uit. U verdient er zelfs aan, ook zonder subsidie! Toch zijn subsidies mooi meegenomen. Het probleem van subsidie is alleen dat het vaak al weer op is, zodra het bekend is. U moet er dus altijd snel bij zijn. Er is op dit moment één subsidieregeling, de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). U krijgt een deel van het aankoopbedrag van een warmtepomp, zonneboiler, biomassa installatie of pelletkachel vergoed.

U kunt hier het subsidiepakket aanvragen, daarin vindt u alle informatie en handige linkjes voor het aanvragen.