Tags:

De energierekening gaat omhoog

17 oktober 2017

De energierekening is sinds juli van dit jaar weer aan het stijgen. Voor een gemiddeld gezin valt de energierekening dit jaar zo’n 31 euro hoger uit. Dat berekende Pricewise met de prijsgegevens van vier grote leveranciers (Delta, Eneco, Essent en Nuon). Hoe het precies zit, ziet u in deze tabel:
Bron: Pricewise

Het grootste deel van de prijsstijging (23,50 euro) komt doordat de prijs per kubieke meter gas omhoog gaat. Daarnaast gaan de vaste leveringskosten licht omhoog. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas bent u in totaal meer dan 30 euro meer kwijt dan vorig jaar.

Wie een energiecontract heeft met variabele prijzen, krijgt dus te maken met hogere kosten voor het gasverbruik. Maar ook de tarieven voor nieuwe contracten met een vaste prijs per kubieke meter gas gaan omhoog. Wie nu een energiecontract met vaste prijzen heeft, moet na afloop van het contract waarschijnlijk rekening houden met hogere prijzen.

Vanaf 2018 stijgt de energierekening waarschijnlijk nog verder. Dat komt omdat de ODE-belasting dan omhoog gaat. De ODE (Opslag Duurzame Energie) is een extra belasting die u betaalt over iedere kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. De opbrengsten worden ingezet voor groene-energieprojecten. En let op: over de ODE-belasting betaalt u ook nog eens 21% btw! Volgend jaar is een gemiddeld gezin zo’n 100 euro per jaar kwijt aan ODE, dit stijgt tot uiteindelijk 200 euro per jaar in 2020.

Niets aan te doen? Toch wel! Zowel de stijging van de gasprijs als de stijging van de ODE hangen namelijk af van uw verbruik: hoe meer u verbruikt, hoe meer u extra betaalt. Op dit moment besteedt een gemiddeld huishouden ongeveer 170 euro per maand aan energie: 5 euro aan vaste kosten, ongeveer 75 euro aan elektriciteit en 90 euro aan gas (zie hier hoe dit in elkaar zit). En die 90 euro gaat dus vanaf nu sterk stijgen.

Met goede isolatie kunt u gemakkelijk de helft van uw gasverbruik besparen. En met de stijgende prijzen wordt dat steeds interessanter… Hierdoor stijgt de besparing met 20 euro per jaar als u nu investeert in het isoleren van uw woning.

Benieuwd hoe u energie kunt besparen? Doe onze Quickscan voor online advies op maat. Of bel ons op 085 049 57 00.