Appingedam stimuleert woningeigenaren bij verduurzaming

28 oktober 2019

Inwoners van de gemeente Appingedam met een eigen woning kunnen vanaf 1 november 2019 voordelig hun woning verduurzamen. De gemeente stelt hiervoor twee stimuleringsregelingen beschikbaar: de Duurzaamheidslening en de Subsidie Maatwerkadvies Energiebesparing.

Duurzaamheidslening

Particuliere woningeigenaren kunnen met de Duurzaamheidslening tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan hun huis financieren. Te denken valt aan dakisolatie, isolerend glas of de aanschaf van een warmtepomp. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwkrediet. Dit kan alleen voor werkzaamheden die nog niet begonnen zijn. Om te kunnen lenen moet men eerst een scan van de woning laten maken wat de meest rendabele maatregelen zijn: het Maatwerkadvies Energiebesparing.

Lage rente

De gemeente heeft de Duurzaamheidslening ondergebracht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Zij nemen, na goedkeuring door de gemeente, de aanvraag in behandeling. Het geld kan worden geleend tegen gunstige voorwaarden. Inwoners kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 lenen.

Maatwerkadvies energiebesparing

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor energiebesparing is een Maatwerkadvies Energiebesparing een goede methode. Door een adviesbureau wordt het hele huis bekeken en opgenomen. Het maatwerkadvies geeft voor een woning de mogelijkheden aan om energie te besparen en welke maatregelen het meeste opleveren. Is het dak, gevel, vloer of ramen (beter) te isoleren? Zijn zonnepanelen of een warmtepomp een optie? In een rapport staan alle maatregelen die interessant kunnen zijn inclusief de kosten.

Voor een tegemoetkoming in de kosten van het maatwerkadvies kan de woningeigenaar vanaf 1 november 2019 bij de gemeente Appingedam een subsidie aanvragen voor 50% van de kosten met een maximum van € 150,-.

Goede investering

Wethouder Lea van der Tuin hoopt dat met beide stimuleringsmaatregelen woningeigenaren worden aangespoord om energiebesparende maatregelen te nemen in en aan de eigen woning. “Een duurzaamheidslening kan een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid zijn bij het verduurzamen van de woning. Een energiezuinige woning is een goede investering omdat de energielasten dalen”.

Meer informatie over de voorwaarden van de Duurzaamheidslening en de Subsidie Maatwerkadvies Energiebesparing is te vinden op de website van de gemeente Appingedam en via de subsidiehulp van het Energieloket.